• Porla Kusin, din lokala butik på Kyrkogatan 19 i Skurup och e-handlare i Sverige
Handla direkt på Porla Kusin eller beställ och vi skickar!

Skötselrådför stekpannor

Ta hand om dina stekpannor!

En stekpanna aldrig bara är en stekpanna. Alla stekpannor har dock en sak gemensamt: De måste hanteras med försiktighet och förståelse om du vill få ut mesta möjliga av dem.

Stekpannor – precis som kastruller, stekpannor, köksmaskiner och köksredskap – är skapade för olika ändamål. Vissa av dem passar särskilt bra till rött kött och färs, andra till ljust kött, äggrätter och grönsaker. Andra passar bättre till varma desserter. Den metall som används, liksom pannans form och storlek, säger mycket om dess avsedda funktion. 

Du kan bidra till att din stekpanna får de bästa förutsättningarna för att prestera optimalt i ditt kök – men tyvärr kan du också vara orsaken till att din stekpanna får en alltför kort livslängd.

 

Få ut det bästa av din stekpanna

  • Utsätt aldrig en stekpanna för extrema temperaturer - undvik alla former av värme- och köldchocker.

  • Håll ett öga på värmen. Häll några droppar vatten eller lite fett på stekpannan innan du sätter på värmen för att enkelt kunna kontrollera när stekpannan har nått rätt temperatur.

  • Använd fett på alla typer av stekpannor.

  • Stek alltid på halva spisens maxinställning +1. Om maxinställningen är t.ex. 10, ska du steka på hälften av 10 (= 5) + 1 = 6.

  • Induktionshällens boosterfunktion är endast till för att få vätskor att koka snabbt - använd den aldrig till stekpannor.


Bort med hettan – upp med charmen

Många tror att en stekpanna bara kan prestera optimalt om den värms upp snabbt på maximal värme. Detta är tyvärr mycket fel och kan allvarligt påverka pannans livslängd. Stekpannor bör aldrig utsättas för extrema temperaturväxlingar, som vid värme- och köldchocker. En rykande het stekpanna under den iskallt vatten från kranen är ingen bra kombination. 

Metallen klarar sig bäst när pannan värms upp på medelhög värme och kyls ned långsamt. Detta gäller inte bara då och då, utan varje gång du använder pannan. Genom att lägga en droppe vatten eller lite fett på den kalla stekpannan innan du slår på värmen kan du enkelt hålla ett öga på när pannan har nått rätt temperatur.

Ett liv i balans 

Stekpannor gillar balans, och det finns ingen anledning att göra pannan alldeles glödhet. Alla råvaror tillagas bäst på medelhög värme. Din måltid blir godare och får bättre textur – och stekpannans livslängd förlängs avsevärt. Du bör också alltid se till att köttet inte är för kallt. Det släpper ut fukt i pannan, vilket gör att metallens temperatur sjunker drastiskt – och istället för att stekas kommer köttet att kokas. 

Spisar kan vara mycket olika. Vissa spisar har en maxinställning på 12, andra 6. Därför är det förståeligt att det kan råda viss förvirring om vad termen ”medelvärme” egentligen innebär. Vi rekommenderar att du alltid lagar mat på spisens halva maxinställning +1. Om t.ex. max är 10 ska du laga mat på hälften av 10 (= 5) + 1 = 6. 

Boost är förbjudet

Få känner till att induktionshällens boostfunktion endast är avsedd för vätskor. Funktionen är utmärkt för att snabbt koka upp vatten, men den är inte lämplig för stekpannor. Till skillnad från en vattenfylld kastrull kan stekpannan inte hantera den höga värmebelastningen. Följden blir att den överhettas.nonstickbeläggningen, vilket gör att maten plötsligt fastnar i pannan istället för att glida lätt och smidigt med den minsta mängden tillsatt fett. Detta leder till att du blir irriterad på din stekpanna, som du nu tycker är dåligt tillverkad – men som bara har hanterats på ett olämpligt sätt. 

Fett är bra

Det går inte att komma ifrån att använda fett i en stekpanna. Åtminstone inte om du vill att den ska leva upp till den förväntade livslängden. I synnerhet kräver stekpannor utan beläggning tillsättning av olja eller smör av hög kvalitet. Detta skapar de bästa förutsättningarna för en lyckad tillagning av dina favoritingredienser. 


Så här rengör du dina stekpannor

En bra stekpanna kan vara en pålitlig följeslagare i köket i många år, så länge du tar hand om den på rätt sätt. En del av skötseln innebär att rengöra pannan korrekt. Det kan dock vara svårt att ta bort smuts från vissa typer av stekpannor.

Har du redan fastbränd mat i pannan? Ingen fara. Läs vidare för att ta reda på hur du effektivt kan rengöra din stekpanna.

Undvik svår rengöring med non-stick stekpannor

När köket är fyllt med rök och fläkten går för fullt kan du sluta upp med fastbrända matrester. Det kan vara svårt att få bort fett och smuts från stekpannans yta. Här spelar beläggningen en viktig roll.

Så rengör du stekpannan beroende på beläggning

Det är enkelt att hålla utsidan av en stekpanna ren. När det gäller beläggningen måste du dock vara noggrann med hur du rengör den. Stekpannor och kastruller med Slip-Let® beläggning kan rengöras med bara några droppar diskmedel.

När det gäller gjutjärn bör du vara mer försiktig med rengöringen. Gjutjärn tål i regel varken diskmedel eller andra rengöringsmedel, men eftersom våra gjutjärnsgrytor är emaljerade kan de enkelt rengöras med varmt vatten och tvål.

För att rengöra en stekpanna effektivt, börja med att låta den svalna. Använd varmt vatten och diskmedel för att diska den, men undvik stålull på belagda pannor. För fastbränd mat kan du koka upp vatten i pannan eller använda en pasta av bakpulver och vatten. 

Grundläggande rengöring:

  1. 1. Låt svalna:

    Låt stekpannan svalna efter användning innan du börjar rengöra den. En varm panna kan slå sig om den utsätts för kallt vatten för snabbt. 

  2. 2. Använd varmt vatten och diskmedel:

    Diska stekpannan för hand med varmt vatten och diskmedel. 

  3. 3. Undvik stålull på belagda pannor:

    Använd en mjuk svamp eller trasa för att undvika att skada non-stick-beläggningen. 

  4. 4. Torka torr:

    Torka stekpannan noggrant med en ren handduk efter diskning för att förhindra rost, särskilt på kolstålspannor. 

Rengöring av fastbrända matrester:

  1. 1. Koka upp vatten:

    Om mat har bränt fast, kan du fylla pannan med vatten och koka upp det. Detta lossar matresterna så att de är lättare att ta bort. 

  2. 2. Använd bakpulverpasta:

    En pasta av bakpulver och vatten kan också hjälpa till att lösa upp fastbränd mat. Applicera pastan på de brända områdena och skrubba försiktigt. 

  3. 3. Använd salt:

    För gjutjärnspannor kan du använda salt och en fuktad diskborste för att skrubba bort fastbrända rester. 

Speciella tips för olika pannmaterial:

  • Rostfritt stål:

    Rengörs med varmt vatten och diskmedel. Vid behov kan du använda ättika för att ta bort kalkavlagringar. 

  • Kolstål:

    Använd varmt vatten och en mjuk svamp eller borste. Torka alltid torr och olja in pannan efter rengöring för att förhindra rost. 

  • Belagda pannor:

    Undvik metallredskap och hårda rengöringsverktyg som kan skada beläggningen. 

Generella tips:

  • Rengör stekpannan direkt efter användning för att förhindra att matrester fastnar och blir svåra att få bort. 
  • Om du har svårt att få bort envisa fläckar, kan du låta pannan stå i blöt med varmt vatten och diskmedel en stund innan du diskar den. 
  • För att undvika att mat bränner fast, se till att använda rätt mängd fett och inte steka på för hög värme. 
  • För kolstålspannor, se till att bränna in pannan med olja efter rengöring för att upprätthålla non-stick-egenskaperna. 


Välkommen till butiken Porla Kusin i Skurup, där ser du hela vårt breda sortiment men även produkten i verkligheten och kan klämma och känna på den!

Frågor? Maila oss här på [email protected] eller ring på 0411-42120