Jämn värmefördelning
Fungerar på alla typer av spisar
Tål väldigt höga temperaturer
Du kan använda redskap i alla material
Stek alltid med fett i pannan
Man brukar säga att gjutjärnspannor bara blir bättre med åren – vilket också är sant! Gjutjärn har en porös yta som absorberar fett och med tiden skapar en naturlig non-stickbeläggning. Fettet som samlas i porerna skyddar dessutom pannan mot rostangrepp.
Gjutjärn har en väldigt god och jämn värmefördelning så det är inte nödvändigt att steka på högsta värmen, då riskerar du att bränna maten. Kom ihåg att alltid ha fett i pannan då du steker.
De gedigna pannorna är oerhört slitstarka och om du sköter om din gjutjärnspanna så kommer den kunna följa med dig hela livet!
Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel.
Torka alltid av en fuktig panna direkt och smörj med fett vid behov.
Servera gärna maten direkt ur stekpannan, men använd den aldrig för att förvara mat.
Om pannan behöver grovrengöras kan du fylla den med ungefär 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och du bör då bränna in den på nytt.
Kräver fett vid stekning
Tål höga temperaturer men ger bäst stekresultat vid 170-180°C
För att skydda beläggningen, använd endast redskap i trä, plast eller silikon
Enkelt att rengöra och drar varken till sig smak eller lukt
En stekpanna med keramisk beläggning påminner mycket om en non-stickpanna. Den största skillnaden är att den keramiska pannan kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Undvik att använda metallredskap eller att skära direkt i pannan, och använd alltid fett när du steker. Om maten bränns vid försämras beläggningen och pannan får kortare livslängd.
Handdiska stekpannan med hett vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
Om stekpannan använts på hög värme kan matrester sätta sig hårdare, se till att de avlägsnas innan du använder pannan igen.
Tål hårda tag och höga temperaturer
Använd fett när du steker
Har ofta en kärna av aluminium som fördelar värmen jämt
Vänd maten så få gånger som möjligt, för bästa stekresultat
Rostfritt stål är ett hållbart, värmetåligt och slagfast material som håller riktigt länge – i många fall upp till 30 år. Stålet har inga öppna porer vilket gör att
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid.
Att steka i en panna av rostfritt stål är lite som att grilla. Först fastnar maten lite, men när porerna i råvarorna har stängts så släpper det. Därför är det viktigt att du inte vänder på maten för tidigt samt att vända den så få gånger som möjligt under tillagningen. Olika rostfria stekpannor är byggda på olika sätt. Bäst värmefördelning får du i en panna som är uppbyggd i många lager med en gedigen aluminiumkärna.
Rengör pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
Kan diskas både för hand eller i diskmaskin. Använd alltid diskmedel.
Om mat har bränt fast kan du skrubba med den grova sidan av en rengöringssvamp.
Kräver mindre fett vid stekningen
Perfekt allround-panna
Använd aldrig pannan på maxvärme
För att skydda beläggningen, använd endast redskap i trä, plast eller silikon.
En non-stickpanna är perfekt för alla typer av råvaror som lätt bränner fast. Beläggningen ger maten en vacker stekyta men hindrar den från att fastna. Tänk på att alltid värma upp din non-stickpanna långsamt så att inte beläggningen tar skada, om stekpannan överhettas förlorar pannan sina non-stickegenskaper. Lagom stektemperatur brukar vara 170-180°C (då smöret tystnar i pannan) och du bör aldrig hetta upp stekpannan över 220°C.
Non-stickpannor har en begränsad livslängd och efter 2-5 år, beroende på hur stekpannan har skötts, behöver den bytas ut. Du märker när det är dags på att non-stickeffekten försvinner.
Vill du ha en non-stickpanna med längre livstid? Då är det hårdadoniserat aluminium som gäller. Genom adoniseringsprocessen förhårdas stekpannan, och materialet blir dubbelt så starkt som rostfritt stål, samtidigt som släpp lätt-effekten kvarstår.
Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring. Maskindiskmedel kan skada beläggningen.
Diska pannan noggrant varje gång du har använt den så att fett- och proteinhinnan som bildats på ytan försvinner.
Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.
Fungerar på alla typer av spisar
Måste brännas in före den första användningen
Ugnssäker upp till 230°C beroende på handtag
Slitstarkt material som tål alla typer av redskap
Kolstålspannor är tillverkade av naturliga material som avger små mängder järn till maten som tillagas. Med tiden blir pannor i kolstål mörkare och mörkare, det är den naturliga non-stickeffekten som förbättras och kolstålet som oxiderar. Kom ihåg att alltid använda fett i pannan, en mindre mängd kan användas när pannan är ordentligt instekt. Kolstål reagerar snabbt på värmeförändringar, så det är en perfekt stekpanna för matlagning som kräver precision i tillagningen – som den perfekta biffen eller omeletten!
Hetta alltid upp pannan varsamt, annars kan pannan ”slå sig” och bli ojämn i botten vilket kommer att försämra dess egenskaper.
Stek in pannan innan du använder den (se instruktioner nedan).
Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den.
Diska stekpannan för hand med hett vatten – undvik diskmedel.
Torka alltid stekpannan efter rengöring för att förhindra rost.
Så här bränner du in din kolstålspanna!
1. Se till att pannan är ren och torr.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka.
3. Stryk på flera lager olja i den heta stekpannan tills pannan blir svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja. Klart!
Jämn värmefördelning
Fungerar på alla typer av spisar
Ugnssäker beroende på handtag
Enkel att rengöra
En stekpanna av emaljerat gjutjärn är precis vad det låter som – en gjutjärnspanna som har emaljerats. Emaljbeläggningen täpper igen gjutjärnets porer vilket gör att den inte rostar och att inget fett lagras i pannan. Detta underlättar rengöringen då varken smak eller lukt sätter sig.
Emaljeringen gör att det räcker med låg eller medelhög värme för nästan all typ av matlagning. Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.
Använd aldrig metallredskap, knivar eller stålull i pannan, då det kan skada emaljen.
Handdiska alltid stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.
Leder värme bra
Tål alla typer av redskap
En kopparpanna med 100 % kopparbotten fungerar inte på en induktionshäll, kolla detta först innan du köper
Snabba temperaturväxlingar kan missfärga pannan
Ugnssäker beroende på handtag
Stekpannor i koppar är väldigt bra på att leda värme. De byggs ofta upp i flera olika lager som alla har olika funktioner, till exempel aluminium för jämn värmefördelning och stål för en perfekt stekyta. Tack vare de goda värmeledningsegenskaperna är det lämpligt att steka på lite lägre värme än vanligt så att maten inte bränner fast.
Låt pannan hettas upp och svalna långsamt – hastiga temperaturväxlingar kan få koppar att blekna. Om du inte polerar dina kopparkärl kommer de att mörkna med tiden. Många kopparpannor har en insida av rostfritt stål, då gäller tipsen och skötselråden för det materialet!
Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel.
Kopparytan bör endast rengöras med diskborste eller den mjuka delen av en rengöringssvamp.
Polera kopparytan regelbundet.
Använd kopparputsmedel mot flammighet, missfärgningar och fläckar.
Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
Värm upp pannan först på halva effekten, sätt INTE på högsta effekten på plattan. Pannan mår inte bra och maten mår inte bra av det.
Vid uppvärming, lägg smör/olja i pannan så att du kommer ihåg att du har slagit på plattan. När du hör att det börjar fräsa i pannan påminns du om att plattan är på
Tål stekpannan diskmaskin så diska den i masken. Den blir renare då
Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.
Välkommen till butiken Porla Kusin i Skurup, där ser du hela vårt breda sortiment men även produkten i verkligheten och kan klämma och känna på den!